Jak odżywiać się przy łuszczycy?

38
88
Dietetyk Agnieszka Kolan
Agnieszka Kolan
Dietetyk Agnieszka Kolan
Agnieszka Kolan

Kolejny wpis z serii “notatki z wykładów”. Tym razem będzie trochę więcej informacji na temat diety w łuszczycy. Sam osobiście nie stosuję żadnej, ale kilka perełek z wykładu wyciągnąłem także dla siebie, które można dosyć łatwo wdrożyć. Na temat odżywiania się przy łuszczycy mówiła dietetyk Agnieszka Kolan. Nie będzie to przepis na sukces, tylko generalne wskazówki i zasady jak odżywiać się z chorobami z autoagresją, kładąc nacisk na łuszczycę.

Osoby z autoagresją mają zwykle niższe zawartość witamin A, E czy β-karotenu. Dlatego warto uzupełniać braki tych elementów w diecie.

Kolejna rzecz to wolne rodniki (są to niesparowane elektrony lub jony, które dążą do połączenia z innymi cząsteczkami, przez co są w zdecydowanej mierze szkodliwe dla organizmu – tak na szybko wyjaśnienie ode mnie). Wolne rodniki pochodzą z dymu, spalin, ale także powstają w wyniku jedzenia ciężkostrawnych produktów czy alkoholu. Z kolej przeciwstawnymi cząsteczkami dla wolnych rodników są przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników – co jest ważne także w przypadku łuszczycy.

Przeciwutleniacze

Wśród przeciwutleniaczy wymieniono na wykładzie:

  • witaminę C – najważniejszy przeciwutleniacz, występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, czerwonej i zielonej papryce, natce pietruszki, owocach cytrusowych,
  • witaminę E – braki tej witaminy zwiększają ryzyko występowania chorób nowotworowych, Alzheimera i innych, występuje w olejach roślinnych, jajach, marchwi, orzechach, brukselce, zielonolistnych warzywach,
  • β-karoten – jest to prowitamina witaminy A, wzmacnia odporność na infekcje, źródła: żółte i pomarańczowe warzywa oraz owoce, zielone warzywa liściaste,
  • magnez – chroni serce, układ krążenia, ma działanie antydepresyjne, występuje w kakao, kaszy gryczanej, fasoli, białej, grochu, orzechach laskowych, czekoladzie gorzkiej,
  • selen – jest silnym przeciwutleniaczem, ważny dla funkcjonowania układu odpornościowego i tarczycy, źródła: pszenica, ryż brązowy, owies, drób, pestki dyni, wątroba,
  • cynk – ma działanie lecznicze na choroby skórne, występuje w ostrygach, kaszach i chlebie pełnoziarnistym,
  • koenzym Q10 – ma silne działanie przeciwutleniające, źródła: orzechy ziemne, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, mięso czerwone, makrele, sardynki,
  • bioflawonoidy – substancje w roślinach, które chronią je przed różnego typu zarazami, wspomagają ochronę organizmu człowieka, występują w warzywach i owocach.

Większość przeciwutleniaczy znajduje się w większych ilościach w kolorowych warzywach.

Mikroflora jelitowa

Kolejnym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest zapewnienie odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach, ponieważ 70% układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach.

Z tego względu ważna jest dieta bogata w błonnik pokarmowy. Błonnik reguluje pracę jelit i zapewnia optymalną mikroflorę. Ze swojej strony mogę dodać, że najwięcej błonnika znajduje się w warzywach i owocach, zwłaszcza w tych miejscach, których często unikamy – skórki, twardsze części owoców i warzyw. A także w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, otrębach i innych ziarnopodobnych produktach.

Ponadto nie należy doprowadzać do zaparć, gdyż świadczy to o złej mikroflorze jelit, zaburza pracę jelit, a także gromadzone są wówczas toksyny w organizmie. I tu znów mogę polecić ze swojej strony produkty bogate w błonnik.

Dieta eliminacyjna

Tego typu dieta polega zwyczajnie na eliminacji po kolei z jadłospisu różnych produktów. Eliminujemy na 1-3 miesiące jakiś produkt i obserwujemy efekty. Łuszczyca często ma silny przebieg ze względu na pokarmy, których nie toleruje nasz organizm. Dlatego należy wyeliminować z diety alergeny. Najlepszą metodą jest metoda prób. Wśród popularnych alergenów wymienionych na wykładzie znalazły się:

  • pszenica – jeden z najpopularniejszych alergenów (nie mylić z glutenem),
  • gluten,
  • mleko – nie każdy toleruje przykładowo laktozę, stężenie enzymów odpowiedzialnych za trawienie mleka zmniejsza się w wieku 4-6 lat.

Równowaga kwasowo-zasadowa

To chyba jeden z najważniejszych aspektów jaki wyciągnąłem z tego wykładu. Kwestia ta także była wspominana na innych wykładach. Długotrwałe zakwaszenie organizmu jest bardzo złe i może prowadzić do wielu problemów, a osoby z odpowiednim pH są po prostu zdrowsze. Optymalne pH organizmu to 7,35-7,45 (najłatwiej zbadać przez badanie krwi).

Większość produktów spożywczych jest kwasowych. Tu należy zwrócić uwagę, że produkty kwaśne (np. cytryna) wbrew pozorom dają odczyn zasadowy w organizmie – teraz wiem dlaczego tak często na forum polecano picie szklanki wody z cytryną 😉

Idealna dieta powinna zawierać 80% produktów zasadowych i 20% produktów kwasowych. Myślę, że za jakiś czas zgłębię temat i napiszę więcej o równowadze kwasowo-zasadowej.

Co jeść?

Podsumowując napiszę co polecano w diecie na łuszczycę:

  • produkty bogate w przeciwutleniacze,
  • produkty bogate w kwasy nienasycone, omega 3 – mają działanie przeciwzapalne, występują np. w oliwie z oliwek, rybach morskich,
  • witaminy z grupy B – kasze, płatki owsiane, podroby, strączki,
  • kwas foliowy – pomaga w regeneracji naskórka (znajduje się w liściastych warzywach, zwłaszcza w szpinaku),
  • witamina PP – poprawia ukrwienie skóry (produkty zbożowe, strączki, owoce, chude mięso, ryby),
  • witamina H – wpływa na prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry (źródła: wątroba, żółtko jaja, orzechy włoskie i ziemne, sardynki, mąka sojowa).

Ponadto przy łuszczycowym zapaleniu stawów zaleca się:

  • dietę bogatą w wapń (źródła: oprócz mleka – strączki, tłuste ryby morskie, sezam, jogurty, sery, migdały, jarmuż czy szpinak),
  • produkty bogate w witaminę D (to też przy samej łuszczycy może być pomocne) – 80% tej witaminy wytwarza organizm latem pod wpływem słońca, dlatego w pozostałym okresie warto wzbogacić dietę (źródła: tłuste ryby morskie, wątroba, żółtko jaja).

Co ograniczyć i czego unikać w diecie?

W kwestii przeciwwskazań na wykładzie wymieniono tylko kilka produktów:

  • kwasy nasycone,
  • ostre przyprawy,
  • kawa,
  • czekolada.

Generalnie zaleca się kuchnię lekkostrawną. Ostatni posiłek na 3 godziny przed snem. Nie zapisałem ile posiłków dziennie, ale według mojej wiedzy będzie to 5 posiłków – mniejszych (posiłki nie powinny być duże, bo żołądek musi mieć miejsce na kwasy żołądkowe).

Osoby, które chciałyby się skonsultować z Agnieszką Kolan, mogą to zrobić w gabinetach w Gdańsku lub elektronicznie. Więcej informacji znajdziecie na stronie domowej dietetyk Agnieszki Kolan.

Trochę tego było. Kolejny wpis będzie o rentach i zasiłkach.

fot. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Chorych na Łuszczycę “Psoriasis”

38 KOMENTARZE

  1. Ja rowniez zaczynam zgłębiać temat diety bo łuszczyca mam od zawsze. Obecnie jestem w ciąży i nie moge pozbyc sie wszystkiego ale eliminuje wieprzowine, nie pije alkoholu od roku i nie palę tez od roku. Psiankowate, pszenicę , gluten i slodycze. Mam zamiar tez po zakonczeniu karmienia isc na testy żywej kropli krwi gdzie powiedza gdzie przyczyna. Czy nerki, jelita wątroba bo tam jest źrodlo problemu ze wzg. Na znajdujacy sie system odpornościowy. Jak trzeba bedzie to ozono i tleno terapie zastosuje lub zioła. Pozdrawiam

  2. Panie Henryku, Borykam się z rozległą łuszczycą od wielu lat. Do tej pory leczyłem się farmakologicznie i naświetlaniami, ale ciągle powraca. Dwa tygodnie temu odstawiłem wszystkie leki i przeszedłem na dietę. Proszę o poradę co do diety, bo nie wiem czy wszystko robię dobrze. Pozdrawiam

  3. Witam

    Od 2012 mam łuszczyce na stopach, co utrudnia mi chodzenie. Stosowałam juz rozne tabletki,masci i brak efektu. Proszę o informacje co wyeliminować z jadłospisu, bo czytając strony internetowe odnośnie diety z głupiałam co mozna a co nie. Proszę o porady

    • Jeśli chodzi o dietę to nie znajdziesz w internecie dokładnego przepisu co jeść, a czego nie. To jest indywidualna sprawa. Są generalne wytyczne odnośnie zdrowej diety, ale to każdy Ci powie. No i nie ma żadnej gwarancji, że jakakolwiek dieta przyniesie efekty. Może zrób test na alergie? Jeśli coś z niego wyjdzie to już będziesz mieć pierwsze wskazówki co wyeliminować z diety. Bo produkty alergogenne przyczyniają się do powstawania łuszczycy. Możesz też próbować odstawiać różne produkty z diety i obserwować reakcje organizmu.

  4. Cześć, gratuluję i cieszę się, że udało Ci się wyleczyć! Moją bolączką jest łuszczyca głowy, którą mam od roku.
    Mam jednak podejrzenia, że jest to sprawa wątroby i bakterii. Jak ty się pod tym kątem przebadałeś?

  5. Witam,

    Po 3 latach walki z łuszczyca na dłoniach i stopach, niezliczonych wizytach u lekarzy, zaczęłam sama zgłębiać temat na necie. Okazało sie iż ja najbardziej to co jemy wpływa na to jak wyglądamy i funkcjonujemy. Wyczytałam miedzy innymi, ze przy łuszczycy powinno sie odstawić rośliny psiankowate, czyli pomidory, paprykę, ziemniaki, bakłażany, ograniczyć czerwone mięso, problemowy może być tez gluten…Mija prawie drugi tydzień odkąd odstawiłam wymienione wyżej produkty i……..prawie wszystko sie cofnęło ….!!!!! Na razie jeszcze sama w to nie mogę uwierzyć ale moje dłonie i stopy wreszcie zaczynaja wyglądać na zdrowe…..I to mńie ńiesamowicie motywuje, żeby trwać dalej przy tej mojej “diecie”.
    Odezwę sie za jakiś czas z dalsza relacja.
    Pozdrawiam!

  6. Witam.Jestem bardzo zdeterminowana ,leczę się na łuszczycę od pięciu lat .Nic nie pomaga .Proszę o przesłanie diety , mam nadzieję że ona pomoże . Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    • Diet jest tak dużo, że nie sposób podać gotowego przepisu. Myślę, że najlepiej, jeśli zastosujesz dietę eliminacyjną opisaną w tym wpisie. Plus dużo produktów z kwasami omega 3 i 6.

  7. Od lat choruję na łagodną postać łuszczycy wciąż mam nadzieję,że uda mi się ją wyleczyć ponieważ bywa bardzo uciążliwa jeśli masz na poradzenie sobie z tą… prześlij mi proszę wskazówki na e-maila.Z góry dziękuję.Pozdrawiam

  8. Od 10 dni wykluczyłam z diety gluten i laktozę i mimo, że moja dieta nie jest tak restrykcyjna jak (piję mleko bez laktozy, nie unikam cukru ani ostrych przypraw) Joanny widzę zdecydowaną poprawą! Sama jestem w szoku, wszystkie zmiany skórne znikają i to szybciej, niż od słońca w lato. Rewelacja. Szkoda, że (przynajmniej nie wszyscy) dermatolodzy nie wspominają o roli diety w swoich gabinetach…

  9. Witam,
    mam dylemat odnośnie papryki. Jest określana jako źródło witaminy C, czyli jest przeciwutleniaczem, który należy spożywać, jednak napotkałam na wiele diet, w których wskazuje się, aby nie jeść papryki. Tak wiec, jeść czy nie jeść? Proszę o pomoc.

    • Papryka ma w sobie kapsaicynę, która może działać drażniąco. Dotyczy to przede wszystkim odmian ostrych. Nie znam się zbytnio na dietach, ale jeśli chcesz zwiększyć podaż witaminy C to możesz inne produkty jeść – niekoniecznie paprykę. Czarna porzeczka ma bardzo dużo wit C. Owoce róży jeszcze więcej. Można inne produkty jeść, aby dostarczyć sobie witaminę C. Można też suplementować się. Kilogram czystej wit C kosztuje 30 zł.

  10. . Przeczytałam powyższy artykuł i komentarze znajdujące się pod nim…chcę powiedzieć, że dieta przy łuszczycy jest bardzo ważna i ma duże znaczenia w remisji choroby. Choruję na łuszczycę od 10 lat. Nigdy nie stosowałam żadnej diety, bo nikt mi nie powiedział, że mogłaby pomóc a sama na to nie wpadłam. Żaden lekarz nigdy o niej nie wspomniał. Miałam już dość wiecznego smarowania się, które i tak nie dawało rezultatu. Przez rok byłam na metexsie i choroba się cofnęła, ale niestety wróciła z dodatkiem bólu stawów (mam stwierdzone łzs). Wzięłam, więc sprawy w swoje ręce i zaczęłam czytać o oczyszczaniu organizmu i leczeniu się od środka, bo cóż mi pozostało. Wprowadziłam pewne zmiany w diecie m.in.: wyeliminowałam pieczywo, nabiał, cukier, zastosowałam terapie sokami warzywnymi, I stał się cud-łuszczyca po 3 tyg. zaczęłam się cofać. Smaruje się tylko wazeliną, nie mam łusek, skóra nie jest zaczerwieniona itd. I jak tu nie wierzyć w dietę? Na mnie zadziałało i to bardzo szybko, więc może warto spróbować

  11. Ja też choruję na łuszczyce od ponad 40 lat. Największym problemem jest dla mnie łuszczyca głowy. Ponadto często mam jakieś stany zapalne, polipy w nosie, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie pochwy, zaczynają boleć mnie stawy i właśnie ostatnio ginekolog stwierdził, że to jest razem wszystko powiązane, dlatego zastanawiam się też nad jakąś dietą, ale za bardzo nie mogę się zmobilizować, może podpowiesz mi co jeść, jakieś przepisy podeślesz. Będę wdzięczna.

    • Osobiście nie stosuję żadnej diety, ale gdybym miał zacząć to spróbowałbym dietę eliminacyjną. Spróbowałbym najpierw diety bezglutenowej. W Twoim wypadku i tak chyba musisz mieć zmodyfikowaną dietę ze względu na Hashimoto.

  12. Choruję na łuszczycę stawową od 4 lat , zajęte kilka stawów, zmiany na stopach, w chwili obecnej biorę sterydy raz w tygodniu o nazwie ebetrexan.
    Będę wdzięczna za cenne informacje odnośnie zapalenia łuszczycowego stawów ponieważ odczuwam sztywnośc stawów które utrzymują się przez cały dzień.Będę wdzięczna za podpowiedż odnośnie stosowanej diety ponieważ jestem już zmęczona tą chorobą.

    • Taką rozpiskę to może chyba dietetyk zrobić, ale raczej też nie od razu. Bo nie ma jednej uniwersalnej diety. Każda dieta musi być przystosowana do konkretnego przypadku. Najlepiej jest stosować dietę eliminacyjną moim zdaniem. Czyli odstawiać określone pokarmy na miesiąc czasu i obserwować efekty. Można wówczas wywnioskować co nam szkodzi w diecie.

  13. Witam z luszczyca zyje juz ponad 8 lat probowalem wielu rzeczy nic niestety nie dziala czy jest szansa dostania od pana jakis konkretnych wzkazowek odnosnie diety poniewaz czytam naprawde duzo o tej diecie ale kazdy artykol na jej temat jest sprzeczny z poprzednimi i naprawde niemam pijecia jak z nia walczyc to wszystkonie ma sensu dziekuje i pozdrawiam

    • Osobiście nie stosuję żadnej diety, więc z mojego podwórka nie mam żadnego doświadczenia. Myślę, że jedną z sensowniejszych opcji jest dieta eliminacyjna opisana w powyższym artykule.Coraz więcej osób nie toleruje glutenu, a to może być przyczyna wysypów. Oczywiście sama dieta może też nie wystarczyć – dużo osób stosuje różne diety bez żadnego rezultatu.

  14. Dzień dobry,
    mam podejrzenia, że moja luszczyca także ma związek z nieprawidłowa praca wątroby. Czy jest szansa, aby uzyskać od Pana więcej informacji i wskazówek jak sie odżywiać i doprowadzić organizm do rownowagi?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  15. Witaj, przypadkowo trafiłam na Twoja wiadomość do Pawła L. i przyznam, że zaintrygowałeś mnie swoją dietą. Chętnie poznam dokładniej zasady tej diety i być może sama ją zastosuję. Cierpię na ł.od 30 lat i nigdy nie miałam remisji, jestem bardzo zmęczona… Czekam na maila.
    Pozdrawiam
    Ilona

  16. Czesc Pawel Wyglada na to , iz wyleczylem luszczyce . Jest to sprawa zwiazana z niezytem watroby, dwunastnicy i nerek oraz bakteryjnego zapalenia organizmu . Pomoge kazdemu kto zwroci sie do mnie o pomoc . Na poczatek zalecam spozywac sporo owocow czarnej pozeczki w postaci zmiksowanej z napojem jablkowym ale to nie wszystko. Podam recepture bez zadnych lekarstw z wyjatkiem masci , ktora zaleczy chore miejsca . Ale odpowiednia dieta to warunek numer jeden .

    • Gratuluję 🙂 Leczenie przy pomocy diety jest według mnie jednym z najtrudniejszych, bo wymaga wielu wyrzeczeń a gwarancji też nie ma. Niemniej wszystkie elementy, które wymieniasz mogą mieć wpływ na przebieg łuszczycy. Zwłaszcza wątroba często wiązana jest z łuszczycą.

  17. Czytałam kiedyś w jakiejś książce,że przy łuszczycy powinno się ograniczać mięso (w szczególności wieprzowinę). Niestety nie wiem, czy to prawda:)

Skomentuj Wiesława Anuluj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj